Taaltoetsen mbo

Beroepsgerichte instellingsexamens Nederlands 3F mbo

Mister Dutch ontwikkelde beroepsgerichte instellingsexamens Nederlands Luisteren en Lezen 3F. Deze examens sluiten aan bij de opleiding en het werk van een pedagogisch medewerker. We nemen ook beroepsgerichte instellingsexamens Nederlands af voor Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven (2F en 3F).

Deze examens zijn extern gevalideerd door Hobéon. Mister Dutch is nu niet alleen gecertificeerd examenleverancier voor Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven (PDF), maar ook voor Luisteren en Lezen 3F (PDF).

Ook in 2024 staat het hele team van Mister Dutch weer klaar om examens in het mbo te organiseren, af te nemen en te beoordelen. Informatie over de examens kunt u opvragen via examens@misterdutch.nl

Wat vinden de studenten van een beroepsgericht examen Nederlands?

Na afloop van het beroepsgerichte examen Nederlands Luisteren 3F of Lezen 3F vullen de studenten een korte vragenlijst in. Dit is wat ze zeggen:

  • De luisterfragmenten waren eindelijk iets wat me meer interesseert. Dus me aandacht zat er goed bij. Het is een stuk makkelijker dan het Centraal examen.
  • Dit is fijn voor je zelfvertrouwen. Het is beter te begrijpen.
  • Ik vind dat dit een verplicht examen moet worden. Het is heel fijn dat dit beroepsgericht is.
  • Ik vond het passend bij onze studie. Het was te begrijpen en leerzaam. Interessant om naar te luisteren. Dat maakt het aantrekkelijk.
  • Ik vond het examen goed gemaakt. Het was super duidelijk. Heel erg fijn voor iemand met dyslexie
  • Op deze manier zou ik vaker een Nederlands examen willen maken.
  • Het examen was supergoed geregeld!

Meer informatie over de discussie rondom een beroepsgericht examen in het kader van de taaleis 3F wet IKK (PDF) is beschreven in dit artikel van de Brancheorganisatie Kinderopvang.